Fysioterapiasta apua purentaan ja päänsärkyyn

11.05.2023

Fysioterapiakeskus Ankkurin fysioterapiaan tulee välillä asiakkaita, jotka kärsivät päänsärystä. Usein taustalla on ongelmaa niska-hartiaseudulla, jota fysioterapian avulla saadaan hoidettua hyvin. Menetelminä esimerkiksi faskiamanipulaatio-/pehmytkudoskäsittelyä, kaula- ja rintarangan manipulaatiota/mobilisointia, liikeharjoittelua, voimaharjoittelua tai vaikka akupunktiota riippuen yksilöllisesti asiakkaan ongelmasta.

Joskus kuitenkin päänsäryt toistuvat ja alkavat uudelleen. Kyseessä voi olla toki stressi tai vääränlainen kuormitus esimerkiksi töissä, mutta varsinkin jos päänsärkyä ilmenee aamuisin, voi päänsäryn laukaisevana tekijänä olla yöllinen bruksaaminen (hampaiden narskuttelu) tai hampaiden puremin yhteen. Tässäkin kyse voi olla stressistä tai ihan vaan totutusta tavasta tai asennosta.

Aina päänsärkyasiakkaan kohdalla asiakas kohdataan kokonaisvaltaisesti. Hyvin usein päänsärkyasiakkaan kohdalla meillä kiinnitetään huomiota myös purentaelimiin eli purentalihaksiin, kalvoihin ja leukaniveliin. Tarpeen vaatiessa tutkimisen jälkeen myös purentalihaksiin ja leukaniveliin täytyy kohdistaa hoitoa vastaavasti kuin rankaan. Monesti näin toimiessa on saatu päänsärky parempaan hallintaan, jolloin oireet ovat lievempiä ja ne eivät toistu niin usein tai häviävät kokonaan.

11.5.2023 
OMT-fysioterapeutti Miikka Hyytiäinen